Tervehdys!
Syksy on täällä ja se tarkoittaa kiireistä ja työntäytteistä loppuvuotta. Omalta osaltani se tarkoittaa myös paljon uusia juttuja ja tapahtumia. Kun yksi vaihe tai asia on saatu päätökseen alkaa toinen. DIGITTÄÄ-Pop Up kesäkiertueineen lähenee päätöstään tulevana viikonloppuna, kun pääsen vierailemaan Suomussalmen Taiteiden yö – tapahtumassa. Uutena juttuna tulevat kesällä suunnittelemani kurssit ja koulutukset, joita odotan innolla.
Ensimmäiset tietotekniikan alkeiskurssit ja peruskurssit ovatkin jo käynnistyneet. Kurssit ovat olleet täynnä ja saaneet hyvän vastaanoton. En ole aikaisemmin pitänyt kurssimuotoista opetusta, joten itselle asia tuli uutena ja jännittävänä kokemuksena. Aluksi tietenkin oli pientä jännitystä ilmassa, mutta kun tiedonnälkäiset oppilaat saapuivat luokkaan, lähti homma heti rullaamaan. On kiva huomata, että digikurssit ovat herättäneet kiinnostusta vanhemmassa ikäryhmässä. Muutaman oppitunnin jälkeen huomaan, miten olemme saaneet luotua kurssille luottamuksellisen, lämpimän ja avoimen ilmapiirin. Oikeanlainen ilmapiiri on avaintekijä oppimisessa. Kommentit kuten: ”Voi jummi jammi, kun olisin tiennyt tämän aikaisemmin” tai ”Voi että, tänne kurssille on niin mukava tulla, kun täällä saa rauhassa oppia” lämmittävät mieltä. Oppimisen tulee myös olla hauskaa ja ei niin vakavaa. Täytyy sanoa, että opetusten ja koulutusten pitäminen on tämän työn suola.
Näin auvoisaa se ei valitettavasti ole kaikkialla. Vieraillessani kesän aikana hankkeen toimialueen hiljaisemmissa paikoissa pääsin todistamaan ajankohtaista ja valitettavaa ilmiötä. Keskustellessani pienten paikkakuntien asukkaiden kanssa sain kuulla miten heidän asuinalueellaan hyvin monet palvelut, ja jopa peruspalvelut, ovat vähentyneet rajusti tai kadonneet kokonaan. Tämän lisäksi monet yritykset ovat muuttaneet väkirikkaammille paikkakunnille, minkä seurauksena iso osa työssäkäyvästä väestöstä on myös muuttanut muualle. Muuttoliike kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin päin on vahvaa ja tämän päivän ilmiö, puhutaan megatrendistä. Muuttotappioisten paikkakuntien asukkaat olivat huolissaan tästä kehityksestä ja sen tuomista lieveilmiöistä asuinpaikkakunnillaan. Ihmisten eriarvoisuutta ja syrjäytymistä, joka on kaupungistumisen lieveilmiöistä ehkä se välittömin, tulisi pyrkiä vähentämään eri keinoin. Digitalisaatio, joka on myös yksi tämän päivän megatrendeistä, voi olla myös yksi ratkaisu vähentää ihmisten eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. Koulutummalla väestöä erilaisten digitaalistenpalveluiden käyttäjäksi vähennämme kasvavaa eriarvoisuutta ja syrjäytymistä. Tähän DIGITTÄÄ hanke pyrkiikin:
DIGITTÄÄ hanke on Meri-Pohjolan opistopiirin yhteishanke, jonka tarkoituksena on vahvistaa maakuntien asukkaiden perus- ja digitaitoja. Hanke toimii Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien alueilla.
Kansalaisopiston palvelut ja vapaan sivistystyön toiminta ovat monella hiljaisella ja syrjäisellä paikkakunnalla ainoita aktiivisia toimijoita, ja näin ollen tavoittaa erinomaisesti apua tarvitsevia. Avainasemaan tässä kokonaisuudessa nousee, se miten hyvin opetus- ja koulutustilaisuudet on järjestetty. Ja tietenkin se ilmapiiri, mistä alussa kerroin.
Opetus– ja koulutustilaisuksien lisäksi erilaiset matalankynnyksen tapahtumat ovat hyviä tapoja lisätä tasa-arvoa ja ehkäistä syrjäytymistä. DIGITTÄÄ hankeen DigiTori on kaikille avoin tapahtuma, joka kokoaa yhteen erilaisia sähköistenpalveluiden ja asiointipalveluiden tarjoajia. Tarkoituksena tarjota kuntalaisille tietoa, opastusta ja neuvontaa erilaisista sähköisistäpalveluista ja niiden käytöstä. Tarjonta koostuu laajasti erilaisista sähköisistä peruspalveluista, joiden hallitseminen on välttämätöntä tämän päivän digitalisoituvassa yhteiskunnassa. On tärkeää, että kuntalaisille tarjotaan mahdollisuuksia päästä mukaan digitalisoituvaan yhteiskuntaan.
Näillä eväillä eteenpäin!
Hyvää syksyn jatkoa ja ollaan taas pian kuulolla 😊
DIGITTÄÄ terveisin,
Omar Ikni
Projektikoordinaattori