Hei kaikki DIGITTÄÄ uutiskirjeen lukijat,
toivottavasti lomanne sujuu / on sujunut hyvin ja olette pysyneet terveinä. Kesää on vielä hyvin jäljellä, mutta itselläni ajatukset ovat jo tulevassa syyslukukaudessa. Syyslukukauden odotan olevan tapahtumien suhteen mielenkiintoinen ja kiireinen, kun toivon mukaan pääsemme jatkamaan ”normaalia” toimintaa. Tässä tilanteessa on osuvampaa puhu uudesta normaalista, mikä tarkoittanee vanhan ja uuden yhdistelmää.
Kansalaisopistot ovat perinteisesti nojanneet koulutustarjonnassaan vahvasti lähiopetukseen. Kansalaisopistojen kurssitarjonta on hyvin laajaa ja monipuolista. Kurssit ovat myös pääasiassa ryhmäluonteisia ja yhteisöllisiä oppimistapahtumia, joissa tavataan ystäviä, tutustutaan uusiin ihmisiin ja tehdään yhdessä. Nyt muutosten tuulien puhaltaessa jokainen kansalaisopisto joutuu miettimään omaa toimintaansa uudella tavalla. Viime kevään odottamattomien tapahtumien seurauksena moni vapaansivistystyön toimija joutui nopeasti ja yllättäen muuttamaan toimintaansa, mikä monessa tapauksessa tarkoitti koko toiminnan siirtämistä digitaaliseksi verkkoon. Muutos oli raju ja se jouduttiin tekemään pakon sanelemana. Tässä suhteessa tulevaan syksyyn ollaan varautuneempia. On tilanne syksyllä mikä tahansa, niin uskon, että kansalaisopistojen koulutustarjonta tulee jatkumaan tulevalla syyslukukaudella rikkaana ja mielenkiintoisena.
Väitän, että jokainen on joutunut kuluneen kevään ja kesän aikana miettimään uudelleen suhtautumistaan erilaisiin digitaalisiin ratkaisuihin. Mediasta saa lukea kuinka erilaiset verkkokaupan ratkaisut ovat nostaneet huimasti kysyntää, ja että erilaiset digitaaliset päätelaitteet ovat olleet ajankohtaansa nähden erittäin suosittuja. Tämä viestii selkeästi suuremmasta asenteiden ja toimintatapojen muutoksesta. Olen saanut kesän aikana kuulla ja nähdä useassa tapauksessa, miten jokin kännykkäsovellus tai verkkopalvelu ja näiden käyttöönotto on tuonut selkeää helpotusta käyttäjänsä elämään. Myös monet yritykset ovat lähteneet viemään tarjontaansa ja palveluitansa verkkoon. Tilanne on siinä mielessä myönteinen, että kysyntä (ihmiset) ja tarjonta (yritykset) ovat samaan aikaan liikkeellä.
DIGITTÄÄ-hankkeessa olemme pyrkineetkin edesauttamaan digitaitojen myönteistä kehitystä tarjoamalla säännöllisesti digiopastusta ja -neuvontaa matalankynnyksen periaatteella. Tarjontaan on kuulunut mm. puhelintukea, live-striimattuja opetustuokioita ja lyhyitä digiaiheisia opasvideoita. Elokuusta lähtien etä- ja verkko-opastusten lisäksi alamme tarjoamaan jälleen lähiopetusta ja kursseja. Pyrimme määrätietoisesti myös edistämään hankkeiden välistä yhteistyötä, digitutor-verkoston rakentamista ja sekä vahvistamaan maahanmuuttajien osaamista työllistymiseen ja opiskeluun liittyvissä digitaidoissa. Toivon mukaan saamme myös keväällä kesken jääneet tapahtumat herätettyä henkiin mm. DIGITTÄÄ Pop Up, Digitohtori – näytelmätapahtuma.
Tähän istuu vanha sanonta: pitää takoa kun rauta on kuuma.
Nähdään pian 🙂
DIGITTÄÄ-terveisin,
Omar Ikni
Projektikoordinaattori