Sähköiset asiointipalvelut

Sähköiset asiointipalvelut – kurssi on sinulle, jolle sähköisten asiointipalveluiden käyttö on uutta. Kurssilla käymme läpi yleisempiä ja käytetyimpiä sähköisiä asiointipalveluita. Kurssin puitteissa ei ole tarkoitus hoitaa asiointia, vaan tutustumme palveluiden tarjoajiin sekä heidän tarjoamiin palveluihin yleisesti, ja mahdollisesti käytettävissä olevien koe tunnuksien ja ohjeiden avulla. Kurssin tavoitteena on antaa perusvalmiudet itsenäiseen asiointiin. Henkilökohtainen asiointi suositellaan suoritettavan kurssin jälkeen omalla ajalla ja laitteilla. Kurssilla tutustutaan pääasiassa julkishallinnon sähköisiin palveluihin ja muihin erilaisiin yleishyödyllisiin sähköisiin palveluihin. Kurssilla painotetaan tietoturvallista asiointia.

Jos tarvitset apua henkilökohtaisessa asioinnissa, ole yhteydessä suoraan sähköisen palveluntarjoajan asiakaspalveluun tai vastaavaan.

Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on hyvä yleisnäkemys erilaisista sähköisistä asiointipalveluista.

Kurssille on suositeltavaa ottaa mukaan oma älylaite (tabletti tai älypuhelin), sekä käyttäjätunnukset ja salasanat.

Suoritettuasi kurssin saat osaamismerkin.

Tervetuloa mukaan Sähköiset asiointipalvelut – kurssille!

Osio 1.

Asiaa tietoturvasta.

Kela

Kelan verkkopalvelut ovat monipuoliset ja niillä voi hoitaa Kela-asiat, kun se itselle parhaiten sopii. Lähes kaikki Kelan etuudet voi hakea verkossa. Niihin tarvittavat liitteet voi skannata tai valokuvata esim. kännykkäkameralla ja lähettää verkossa.

Vero

Voit asioida sähköisesti Verohallinnon kanssa eri tavoin ja eri kanavia pitkin. Osa palveluista on Verohallinnon omia ja osa palveluntarjoajien palveluita. Kaikki sähköiset palvelumme löydät Asioi verkossa -sivulta. Useimpien sähköisten asiointipalveluiden luotettava ja turvallinen käyttö edellyttää, että tunnistaudut palveluun.

Te-palvelut

Työ- ja elinkeinopalvelut eli TE-palvelut tarjoavat maksutta palveluja työnhakijoille, jotka asuvat Suomessa tai haluavat Suomeen töihin. TE-palveluja tuottavat työ- ja elinkeinotoimistot (Te-toimistot) sekä työvoiman palvelukeskukset. Oma asiointi on henkilöasiakkaiden verkkopalvelut yhteen kokoava sivusto. Kirjauduttuasi sisään näet ajankohtaiset tiedot tilanteestasi palvelun etusivulla.

Osio 2.

Suomi.fi

Suomi.fi tarjoaa tietoa ja palveluja elämäsi tilanteisiin. Tunnistautumalla voit myös viestiä viranomaisten kanssa ja tarkistaa omat tietosi eri rekistereissä. Tunnistautuminen Suomi.fihin on turvallista ja helppoa. Voit valita itse, mitä tunnistustapaa haluat käyttää. Sinun ei tarvitse erikseen rekisteröityä palvelun käyttäjäksi, eikä palvelun käyttäminen maksa mitään. Tunnistautumalla voit viestiä viranomaisten kanssa ja tarkistaa tietosi eri rekistereissä.

Omahoito.fi

Oulun Omahoito on kuntalaisten henkilökohtainen hyvinvointipalvelu. Palvelu tarjoaa ajasta ja paikasta riippumattoman asioinnin terveys- ja sosiaalipalveluihin. Monipuolisessa palvelussa voi hoitaa laajasti erilaisia terveydenhoitoon liittyvää asiointia.
Omahoitopalvelun käyttö edellyttää kirjautumista verkkopankkitunnuksilla tai mobiilitunnistautumisen.

Omakanta.fi

Omakannassa näet omat terveystiedot ja reseptit, voit pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Omakanta on kansalaisten verkkopalvelu, joka näyttää terveydenhuollon kirjaamia tietoja potilaasta ja hänen lääkityksestään. Palveluun pääsee Kanta-palvelujen verkkosivuilta sekä osoitteella omakanta.fi.

Osio 3.

Maistraatti

Maistraatin tarjoamat sähköiset asiointipalvelut. Sähköinen asiointi ja lomakkeet. Sähköisen asioinnin kautta voit tehdä mm. muuttoilmoituksen, pyynnön avioliiton esteiden tutkinnasta, ilmoituksen etunimen muuttamisesta ja tarkistaa omat tietosi.

Poliisi

Poliisin tarjoamat sähköisen asioinnin palvelut on lueteltu tällä sivulla. Voit esimerkiksi varata ajan poliisilaitoksilla asiointia varten, tehdä rikosilmoituksen tai antaa vastauksen kuljettajatiedusteluun, joka koskee automaattivalvontakameran kuvaamaa liikennerikkomusta.

lupapiste.fi

Lupapisteen kautta hoidat hankkeesi lupa-asioinnin yhden luukun kautta – aina ennakkokyselyistä hankkeen päättymiseen saakka. Tarvittaessa voit ostaa tarvitsemasi lupadokumentit Lupapisteen kaupasta suoraan sähköpostiisi. Palvelu kokoaa kunnan viranomaisen, rakentajan, suunnittelijan ja muut rakentamisen ammattilaiset yhteen osoitteeseen ja pitää kaikki hankkeen osapuolet pysyvät tietoisina hankkeen etenemisestä. Lupa-asiointi on sujuvampaa, kun tarvittavat tiedot ovat sähköisesti yhdessä paikassa, eikä paperisia hakemuksia ja asiakirjoja tarvitse toimittaa erikseen eri toimijoille.

Osio 4.

Nettipankkit

Verkko pankissa hoidat kätevästi pankkiasioitasi puhelimella, tietokoneella tai tabletilla, missä ja koska tahansa. Verkkopankissa saat hyvän yleiskuvan taloudellisesta tilanteestasi ja hoidat päivittäiset pankkiasiasi helposti, kun se sinulle sopii parhaiten. Verkkopankissa voit tarkistaa tiliesi saldot, maksaa laskuja, e-laskuja ja ulkomaanmaksuja. Näet kortti-, laina- ja vakuutustietosi ja voit tehdä niihin muutoksia. Viestitoiminnon avulla voi lähettää suojattuja viestejä tai olla yhteydessä netin välityksellä asiakaspalveluun.

Osio 5.

Neuvoa ja tukea sähköisiin asiointipalveluihin. Keskustelua aiheesta ja tietoturvasta. Opiskelijoiden toiveita.